VOLTA Technology: Желео сам да направим нешто што ће служити људима

12 December 2016
Recycling light bulb concept

sijaliceeee

Можете ли да замислите да захваљујући вашем кораку, сунцу и ветру засветли улична лампа поред које пролазите?Звучи Вам превише футуристички или нестварно?Делује да је могуће тако нешто у Даблину, Стонкохлму или Копенхагену?
А да ли вам звучи вероватно да је тако нешто већ осмислио момак из Србије заједно са својим ортаком из Македоније, да има своју фирму и да његов производ већ негде светли међу светлима Лас Вегаса?
Вероватно не. Али верујте све ово што смо рекли на почетку је истина! Постоји такав изум и осмислио га је Бранко Живковић, власник фирме VOLTA Technology.
Он је са својим пословним партнером Андрејом Гјокикјем учествовао на овогодишњем Belgrade Venture Forumu где смо га срели и попричали о његовим плановима, идејама и новим изазовима.

Одакле мотивација да се бавите овим послом?

Радио сам у банци и ту сам видео колико сам ограничен као човек, као индивидуа и да се то не поклапа са оним што ја желим да остварим у животу, да останем негде да радим од девет до пет, да се куцам картицом ујутро када дођем изађем и да за то добијам плату. Ту једноставно нема напретка. Имао сам неке своје идеје које сам хтео да реализујем. Откуд долази мотивација? Па једноставно не желиш да будеш просек, желиш да направиш нешто. Не желиш да будеш шрафић у систему. Хоћеш да имаш свој систем који ће функционисати или не. Нема везе, покушаш. Време ће показати, ти мораш да пробаш. Не треба да имаш страх да ако кренеш можда паднеш, па опет наставиш. Не долази се преко ноћи, мораш да имаш енергију, мотивацију, знање. Знање по мени није толико важно, важније су психолошке компоненте. Јер научићеш у међувремену, али ако си издржљив, перзистентан, једноставно ћеш остварити то што си планирао. Небитно је да ли је у твом домену. Ти ћеш успети.

Да ли је то жеља да се остави неки траг?

Апсолутно. Опет ћу вам направити поређење са банком, тамо кад сам радио, шта је био прозвод мог рада: кредитни извештај или кредитна омча око врата?Да ли то желиш у животу или да када га урадиш можеш да видиш производ твога рада. Нешто што служи људима. Радили смо, ово је наш сто, ми смо га направили на њега могу да се оставе чаше. Е сад ми смо то направили у неком другом нашем систему – соларна енергија. Мораш да имаш визију како ће то допринети другим људима, какав ће они бенефит имати од тога. У ствари треба да имаш разлог зашто то радиш, а онда ће паре доћи.

omaksakravatombbbb
Да ли вас је очаравала светлост и све што је везано са енергијом?

О да. Очаравало ме то што живимо у 21 веку а нисмо у могућности да исцрпимо неограничени ресурс, који имамо сваки дан, а не користимо га. Један податак да вам кажем: за сат времена на једном квадратном километру Сахаре падне толико сунца које је потребна да напуни тренутна светска потрошња енергије на светском нивоу. Питао сам се како је могуће да то не користимо.

Како је дошло до овога што сте направили – ово је спој ваше жеље и науке?

Ми смо развили два производа пре овога. То су били преносиви уређаји за пуњење телефона, видели смо да се на тај начин не можемо приближити људима и не можемо да допринесемо толико друштву. Међутим проблем је био што није био превише комерцијалан. Једном се догодило да смо ишли улицом и констатовали да се уличне лампе налазе на сваком ћошку. Зашто не бисмо направили тако да користе соларну енергију и већи смо тако дали допринос друштву и направили већу уштеду у енергији. Производ је комерцијализованији. Сви ми радимо за профит, живимо у капитализму, мора да зарађујеш да би могао да опстанеш, да би могао да оствариш своје друге циљеве, који треба да ти буду примарни. Та идеја је дошла из тога, да ми на тај начин можемо да покријемо много веће тржиште и да опслужимо много више људи, направимо велике уштеде у енергији.

На ком принципу то ради?

Сам уређај функционише тако да користи два извора енергије – соларну и енергију газа, односно кинетичку енергију. То заправо значи да што си тежи то произведеш више енергије. Заиста је тако. Има неке користи од дебљине (смех). У сваки корак који направимо, ми нисмо ни свесни, уложимо енергију у тај покрет ноге, та енергија мора да оде. Она одлази у под. Кад већ одлази у под, хајде онда да направимо нешто да када згазиш она ће даље да се прошири. Енергија је бесконачна она се пребацује, ми нисмо свесни да она не нестаје. Тако да смо ми направили. Сваки покрет руке, ноге, све је то енергија, трошите јутрошњу храну воду коју сте унели у себе да би направили тај покрет. Спајајући та два извора енергије, ми смо били у могућности да произведемо светло које може да се допуни том енергијом, да могу да контролишу лампе онлине. То значи да неко може преко компјутера да надгледа све лампе, не мора да излази на терен. Не као у ЕПС, идем да поправим неку лампу када ме неко зове и пријави квар. Имаћеш систем на компу и у једном тренутку ћеш знати како свака лампа фунциопнише у реалном времену и можеш у истом моменту да реагујеш човека тачно где треба не да обилази цео град. Штедиш људима време, гориво, које би он потрошио и емитовао CО2 у ваздуху. Штедиш у самој енергији, он то може јасно да види на софтверу колико је уштедео, колико платио на крају месеца и колики је био његов рачун.

sijalice

 

То звучи футуристички, јел то може да заживи у нашем систему?

Морамо да дефинишемо шта је то наш систем. Ако мислите на Србију, мислим да тренутно степен развоја свести и реалних околности није на том нивоу. И не треба да буде, имамо пречих проблема него да се бавимо овим. Овој је на оној Масловљевој хијерархији еволуције трећи или четврти степеник када ви заиста можете да се бавите тривијалним стварима, из нашег угла посматрано. Али, у осталим земљама , оне имају развијену базу, код њих киша не прокишњава, греју се добро, имају солидне плате и примања, могу да се баве другим стварима. Оног момента када се те ствари буду решиле, фундаментално, онда ћемо моћи да се бавимо овим стварима.

Каква је реакција инвстиционе јавности на овај ваш производ?

Ми се нисмо бавили тражењем инвеститора до сада, зато што смо се финансирали од наше продаје. Направимо, произведемо и од нашег сопственог капитала финансирамо пласман на тржиште. Пласирали смо робу у Лас Вегасу, радили смо са Оманом, са Филаделфијом, тренутно имамо понуде из Катара и Бахреина, а са свиме смо креунули пре три месеца. Урадили први пројекат, у Лас Вегасу. Хтели смо сада искористити прилику, хајде када смо тако мали да видимо да се боље укључимо на тржиште. Можемо ми и сами,али хајде да видимо да ли можемо брже, боље, на већем нивоу? Да нам помогне неко ко је јачи од нас и има боље везе.

Како сте почели да сарађујете са својим данашњим пословним партнером?

Андрија је мој партнер. Ми смо студирали заједно у Бечу а када сте у иностранству, теби се те године множе кад знаш некога јер си тамо ослоњен на тог некога 24 сата дневно. И то није као дружење код куће. Ми смо један другом већи ослонац, нема бабе, нема тате, све се сами сналазимо. Тако смо се нашли пре 1,5 годину дана. Видели смо да имамо заједнички интерес да радимо овај производ, он је пре тога радио Вејнс менаџменту. Пре тога је радио са осигурањима, заинтересовала га је та тематика. Он има такодје футуристички поглед на будућност и сматра да је ово нешто што је валидно да се ради. Студирали смо админситрацију, ја сам Магистрирао финасије а он HR. Таа нисам знао шта сам желео , за то треба да прође неко време, да почнеш да радиш нешто. То је проблем са нашим образовним системом, не можеш у неким ранијим годинама да препознаш шта желиш да радиш. Шта ја могу да знам са 18 година?Могу само да нагађам и да слушам родитеље.

Како се та еколошка свест развија?

Морате да имате интересовање за те ствари. Увек ме занимао начин на који се та енергија користи. Мене је занимало да провалим како да то искористим, јер ми је несхватљиво да је то свуда око нас а да ми то не можемо да користимо. Такве ствари те наведу да размишљаш о еколошком смислу и онда кажеш зашто би ми користили фосилна горива, стављали неком другом паре у џеп, зарад тога да бисмо планету водили у супротном правцу. Да не приучам о овим новим истраживањима где смо ми за 0,5 степени од тога да ако се подигне земљина биће проблема и на Арктику и Антартику.

У току сте када су у питању клилматске промене?

Апсолутно. Погледајте одличан документаран филм од Леондарда Ди Каприја “Before the flood”. Реч је о много добром филму. Пун је кредибилних података, продукцијски је одлично урађен. Али показује како се мења свест, причам на глобалном нивоу, јер свесни су сви тога да нам фали десет до петнаест година да одемо неповратно…

Утисак о Belgrade Venture Forumu?

Нисмо овде због инвестиција, колико због повезивања са другима, да видиш кога ћеш да упознаш и како он може да ти помогне. Оно што смо урадили до сада ми ћемо наставити да радимо, ако будемо имали помоћ ОК, у виду пара или контакта, свеједно. Чак и новац нам ме мање важан, већ више контакт да би ми могли да се укључимо на страна тржишта, јер то је оно што је нама битно. Ми смо ипак из Србије и велики играчи доминирају овом нашом индустријом. Да би нека мала фирма успела, треба неко ко ће да је погура, да стане иза ње као кредибилан партнер.

Нове пословне идеје?

Енергија ветра. То није нешто што је ново, турбине за ветар је нешто што се већ инкорпорира на уличну расвету. Ми планирамо да додамо и то да бисмо комплетирали производ до те мере да је стално онлине, да никада не може да се деси да кад нема сунца ти не можеш да имаш светло. Наши купци су градске структуре, општине, паркови, Универзитети, путеви, аутопутеви. Где год сте видели лампу, долазећи овамо, то су све наши потенцијални купци.

 

Source: Кућа добрих вести

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

COMMENTS