Puštena u rad prva pametna solarna lampa u Srbiji

9 June 2017
Smart Solar Street Light in Stari grad

U organizaciji opštine Stari grad i kompanije “Lajtinus” danas je puštena u rad prva pametna solarna lampa u Srbiji i njena specifičnost jeste u tome što ona nema nikakav trošak po pitanju električne energije i što će se popravke rešavati jednim “klikom”, bez odlaska na teren, izjavio je predsednik opštine Stari grad Marko Bastać.

– Ono što je specifično kod ove lampe jeste da ona apsolutno nema nikakav trošak, sad zamislite ceo grad Beograd koji nema nikakav trošak po pitanju električne energije – rekao je Bastać.

On je rekao da ima mnogo primera kada građani prijavljuju kvar na uličnoj rasveti i da “sama popravka u proseku traje između tri i pet dana”.

– Međutim u ovoj varijanti možete jednim klikom iz jedne kancelarije bez izlaska na teren da otklonite sam kvar – zaključio je Bastać.

Branko Živković iz kompanije “Lajtinus” dodao je da ono što je “revolucionarno kod ove rasvete jeste taj pametan softver koji nama omogućava apsolutnu kontrolu i monitoring ove lampe”.

– Možemo da garantujemo svih 365 dana u godini da će ta lampa raditi i biti dostajna zamena za postojeću tradicionalnu rasvetu, pritom stvarati kompletnu uštedu od električne energije, znači 100 odsto smo van mreže i u sistemima održavanja koji su naknadni troškovi, o kojima niko ne vodi računa, ali to su isto troškovi koji ulaze na kraju u bilans – objasnio je Živković.

Source: vesti-online.com