Puštena u rad prva pametna solarna lampa u Srbiji

9 June 2017

U organizaciji opštine Stari grad i kompanije „Lajtinus“ danas je puštena u rad prva pametna solarna lampa u Srbiji i njena specifičnost jeste u tome što ona nema nikakav trošak po pitanju električne energije i što će se popravke rešavati jednim „klikom“, bez odlaska na teren, izjavio je predsednik opštine Stari grad Marko Bastać.

Puštena u rad prva pametna solarna lampa u Srbiji

„Ono što je specifično kod ove lampe jeste da ona apsolutno nema nikakav trošak, sad zamislite ceo grad Beograd koji nema nikakav trošak po pitanju električne energije“, rekao je Bastać.

On je rekao da ima mnogo primera kada građani prijavljuju kvar na uličnoj rasveti i da „sama popravka u proseku traje između tri i pet dana“.

„Međutim, u ovoj varijanti možete jednim klikom iz jedne kancelarije bez izlaska na teren da otklonite sam kvar“, zaključio je Bastać.

Branko Živković iz kompanije „Lajtinus“ dodao je da ono što je „revolucionarno kod ove rasvete jeste taj pametan softver koji nama omogućava apsolutnu kontrolu i monitoring ove lampe“.

„Možemo da garantujemo svih 365 dana u godini da će ta lampa raditi i biti dostojna zamena za postojeću tradicionalnu rasvetu, pritom stvarati kompletnu uštedu od električne energije, znači 100 odsto smo van mreže i u sistemima održavanja koji su naknadni troškovi, o kojima niko ne vodi računa, ali to su isto troškovi koji ulaze na kraju u bilans“, rekao je Živković.

„Jednim klikom iz jedne kancelarije bez izlaska na teren se otklonja kvar“, istakao Marko Bastać, predsednik Opštine Stari grad

„Jednim klikom iz jedne kancelarije bez izlaska na teren se otklonja kvar“, istakao Marko Bastać, predsednik Opštine Stari grad.

 

Source: Rts.rs

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

COMMENTS